+ 31 06 831 886 43 info@taxater.nl

FAQ

Wat zijn de vereisten om te mogen taxeren?

Een taxatierapport moet afkomstig zijn van een onafhankelijke, gecertificeerde taxateur. Hij maakt geen onderdeel uit van, of is niet direct of indirect verbonden aan een bedrijf dat handelt in gebruikte motorrijtuigen. En hij mag ook geen bpm-aangiften opstellen voor eigen klanten of derden of optreden als gemachtigde bij bezwaar- en beroepsprocedures.

Hoe wordt ik een gecertificeerd taxateur?

Bij o.a. de TMV is het mogelijk om dit certificaat te halen.

https://www.federatie-tmv.nl/motorvoertuigen-2/

Welke schadecalculatieprogramma's zijn er?

Silverdat

Audatex

Eurotax

Moet ik gebruik maken van een schadecalculatieprogramma?

Nee, het is niet verplicht om een schadecalculatieprogramma te gebruiken. Echter bij een hertaxatie of rechtzaak zet je jezelf als taxateur op achterstand.

Wanneer mag ik een taxatierapport gebruiken?

U mag alleen een taxatierapport gebruiken voor motorrijtuigen met meer dan normale gebruiksschade en voor motorrijtuigen die niet in een koerslijst voorkomen. Onder normale gebruiksschade verstaan we: slijtage en kleine beschadigingen die ontstaan door gebruik van een motorrijtuig en die passen bij de leeftijd en de kilometerstand van het motorrijtuig.

De voorwaarden waaraan een taxatierapport moet voldoen vindt u onder ‘2 Vermindering bpm op basis van taxatierapport’. Wij kunnen om aanvullend bewijs vragen als er twijfel bestaat over de opgegevenwaarde. Ook kunnen wij een hertaxatie laten uitvoeren.

Waar moet een taxatierapport aan voldoen?

– Het rapport is opgemaakt ten hoogste 1 maand vóór het tijdstip dat de belasting is verschuldigd.

– In het rapport mag slechts gebruik gemaakt worden van gegevensuit 1 koerslijst. Ontbreken er gegevens in die koerslijst? Dan mag u die gegevens aanvullen.

– Het rapport beschrijft de staat waarin het motorrijtuig op dat tijdstip verkeerde.

– Uit het rapport blijkt duidelijk en gedetailleerd voor welke waarde een handelaar in Nederland het motorrijtuig heeft ingekocht.

– Het rapport bevat een verklaring van de taxateur dat hij de geschatte waarde naar waarheid heeft vastgesteld aan de hand van een gedegen fysieke opname van het motorrijtuig.

– In het rapport staan datum, begin- en eindtijd van deze fysieke opname en naam, adres en woonplaats van degene die de taxatie heeft uitgevoerd.

– U mag de rekenmethode alleen gebruiken voor motorrijtuigen die volgens de wegenverkeerswetgeving aan het verkeer mogen deelnemen. U mag de rekenmethode niet gebruiken voor een motorrijtuig met essentiële gebreken waardoor u er niet mee kuntof mag deelnemen aan het verkeer. Deze gebreken moet u eerst herstellen. Een auto heeft essentiële gebreken als hij bestemd is voor sloop of Wacht Op Keuring (WOK-status).

– Wilt u afschrijven op basis van een taxatierapport? Dan moet u dit al melden als u aangifte doet. Op deze keuze kunt u later niet meer terugkomen.

– Bij gebruik van een taxatierapport moet u het motorrijtuig 6 werkdagen in ongewijzigde staat ter beschikking houden.

Wat zijn de BMP tarieven ?

Via deze link van de belastingdienst kom je bij de tarieven uit.

De positieve correctie waarde toepassen.

De positieve correctie waarde wordt wel automatisch berekend, maar het schade bedrag wordt niet automatisch gewijzigd. Dit gebeurt pas nadat je op het + knopje drukt. 

Door op de – Knop te drukken, welke hierna verschijnt, wordt de positieve correct weer van het schade bedrag afgehaald.

In de STD1 en STD3 rapporten wordt automatisch een toelichtingsbijlage toegevoegd aan de rapporten. Voorbeeld van deze bijlage heb ik toegevoegd aan de mail.